Bolig

Her er boligen for deg som har startup-bedrift

Espen Pedersen i Lund+Slaatto Arkitekter har lenge forsøkt å få til boliger med integrert næringsdel i et boligprosjekt. Nå kan det bli en realitet på Økern.

FRIE YRKER: Espen Pedersen mener dette blir perfekte boliger for selvstendig næringsdrivende personer i frie yrker. Ill: Lund+Slaatto Arkitekter
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Estate Nyheter skrev nylig at Torstein Tvenge-selskapet Fram Eiendomsinvest AS, Bonum AS og Brødrene Jensen m.fl. ønsker å bygge 245 boliger og et næringsareal på 2 482 kvadratmeter på Økern i Oslo. Planområdet er beliggende nær Økern T-banestasjon og det fremtidige Økern senter.

Les også: Tvenge, Bonum og Brødrene Jensen skal bygge stort

Av henvendelsen til Plan- og bygningsetaten fremgår det at utbyggerne vurderer å tilby «duplex-leiligheter, som kan fungere som fleksible lokaler for småbedrifter, med boligdel integrert i det delvis dobbelthøye arealet».

– Ja, dette er noe vi har forsøkt å få til i lang tid. Jeg har blant annet sett en rekke vellykkede løsninger på dette i Brooklyn, USA, sier Espen Pedersen, faglig leder i Lund+Slaatto Arkitekter.

Han mener denne type boliger kan bli en berikelse for nabolag, samtidig som det er lettere å utnytte «restarealer» i store boligprosjekter.

Ved terrengstigninger langs byggene oppstår det ofte situasjoner, der mindre inneklemte arealer som blir liggende delvis under terreng og vanskelig til, kan benyttes som selvstendig tilgjengelige næringsarealer. Pedersen ser for seg enheter over to etasjer, hvor næringsdelen er i første og delvis i underetasje, mens boligen er i andre. Enhetene har egen inngang fra gateplan, og det er samme inngang både til næringsdelen og boligen.

– Kunden kan selv bestemme hvor mye av første etasje som skal brukes til næring, og etter hvert er det mulig å konvertere hele næringsdelen til bolig. Dette er perfekte boliger for selvstendig næringsdrivende personer i frie yrker, og gjerne i en startup-fase, sier Pedersen, og fortsetter:

– Istedenfor å starte opp i garasjen, har man her mulighet for et større næringsareal med arbeidsstasjoner og møterom som delvis kan sambrukes med boligen. Dette er løsninger som passer godt for arkitekter, kunstnere, designere, små teknologibedrifter og en rekke andre mindre virksomheter, som kan vokse etter hvert.

Les også: Spektakulært prosjekt i bratt skråning

Samlet bruksareal for enheten kan bli på ca. 150 kvadratmeter, slik at man da vil få et næringsareal på opptil 75 kvadratmeter.

– Dette er litt eksperimentelt i norsk sammenheng, men samtidig tror jeg det er mange som vil synes at det er kjempekult. Hvis det plasseres en benk og et bord utenfor hovedinngangen, skaper det noe i nabolaget – det kan bidra til å aktivisere gaten og gi et snev av en Amsterdam-feeling, mener Pedersen

Han sier at næringsarealene også kan egne seg for utadrettet virksomhet, for eksempel sykkelverksted, men neppe for servering eller varehandel.

Skal undersøke bygulvet i Nydalen/Storo
Aktuelt
– Har rekordhøyt antall boliger under produksjon (+)
Analyse
Leieinntektene stupte da Oslo kommune overtok (+)
Analyse
Bærum blar opp en milliard på kommunehuset
Aktuelt
– Vi står klar med pengesekken (+)
Aktuelt
Ikke gå glipp av noe! Meld deg på nyhetsbrev her!
Hav Eiendom ansetter bærekraftsjef
Karriere
Miljø og bærekraft er viktigst for ungdom
Aktuelt
Byvilla-prosjekt bak Slottet møter motstand (+)
Utvikling
Naboer vil ha omkamp etter bystyrevedtak (+)
Utvikling

Motta gratis nyhetsbrev fra estate

Få eiendomsnyheter alle hverdager, pluss en oppdatering over ukens viktigste og mest leste saker fra eiendomsbransjen hver lørdag.