Tech

Revisjon av arkivloven – en mulighet for samordnet digitalisering i eiendomssektoren?

Digitalisering gir muligheter, men også utfordringer som må løses for å sikre vår digitale verden for fremtiden. Dette gjelder eierskap til - og bruk av informasjon, digital gjenbruk og arkivering.

LANGTIDSPERSPEKTIV: Arkivloven stiller nå krav om langtidsarkivering av data for alle bygninger som er av samfunnsnytte. (Ill. foto)
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Med dokumentbegrepet i oppløsning, kreves det bedre arkivløsninger raskt for at våre samfunnsarkiv skal kunne ivareta nye kommunikasjons- og samhandlingsprosesser. Våre digitale data må kunne være tilgjengelig og kunne gjenbrukes i et tusenårsperspektiv.

Jotne EPM Technology har sammen med Arkivverket tatt et initiativ til et prosjekt som vil bringe bruk av digitale løsninger opp på nivå med andre industrier. Målgruppen er statlige, kommunale og statseide organisasjoner underlagt arkivloven, og som utvikler og forvalter bygg og anlegg.

LES OGSÅ: Hvordan arkiverer man digitale tvillinger for bygg?

– Prosjektet vil forhåpentligvis bidra til raskere fremgang for bransjen. Jotne EPM Technology har lang erfaring på området da vi var tidlig ute med å erkjenne viktigheten av gode løsninger for utveksling av data mellom forskjellige applikasjoner og plattformer, sier Jorulv Rangnes, CEO hos Jotne EPM Technology.

Selskapet ble etablert for over 30 år siden som en spin-off fra Jotne Gruppens ingeniørvirksomhet. Forretningsideen var å utvikle dataløsninger for utveksling, gjenbruk og lagring av data basert på åpne internasjonale (ISO) formater.

– På mange måter var ideen tilsvarende det som skjedde innen mobiltelefonkommunikasjon, hvor norske forskningsmiljøer og bedrifter var opphavet til NMT standarden og senere GSM standarden, sier Rangnes.

Selskapet har deltatt i utviklingen av ISO-standardene siden 1992 parallelt med utvikling av egen teknologi som er spesialisert for nettopp å håndtere disse STEP 3D/PLM baserte industristandarder, som etter hvert har blitt rådende formater for datautveksling, samhandling og langtidsarkivering. I bygg og anleggssammenheng er IFC-standarden som benyttes.

– Det å bli enige om, og å ta i bruk åpne industristandarder for samhandling av data har skutt fart de siste 10-15 årene innen alle industriområder. I dag foregår mer enn 80 prosent av all datautveksling i verden ved bruk av STEP-standarder, påpeker Jotne-sjefen.

– Først ute var bilindustrien med høy grad av automatisering/robotisering og et stort og sammensatt nettverk av ingeniører og leverandører som må samhandle. Denne industrien har benyttet ISO STEP-protokoller i over 25 år. Innen forsvar, fly og romfart har det også vært nødvendig å bruke standarder for sømløs dataflyt. Innen begge disse områdene har aktørene funnet sammen og utviklet gode løsninger.

LES OGSÅ: Nye krav til digitale tvillinger av bygg

Amerikansk lovgivning fordrer at flyfabrikken kan gjenfinne og dokumentere sine produkter for all evighet. Et fly kan ha en levetid på mer enn 50 år, mens en applikasjon som er benyttet i konstruksjonsfasen kan være utilgjengelig etter få år. Dette har tvunget fram krav og behov for lagring av data i åpne formater som kan aktiveres lengre enn 100 år.

– Jotne EPM har deltatt i disse industriene siden selskapet ble etablert i 1992, og har levert databaseløsninger og utvekslingsløsninger til Boeing, Airbus, Lockheed Martin og en rekke applikasjonsutviklere som Autodesk, Graphisoft, PTC, Aveva, Strusoft, Nemetschek og andre.

– Nå har turen kommet for alvor til byggebransjen. Det har tatt litt tid å komme i gang fordi industrien har vært fragmentert og sluttbrukerne (byggeierne, red. anm.) ikke har organisert seg godt nok for å legge trykk på sine leverandører til å levere en åpen infrastruktur for sine data.

Det er sluttbrukerne som skal ha eierskap til sine bygningsdata slik at de kan forvalte verdiene sine uavhengig av aktørene som får betalt for å levere sine bidrag til en bygge- og forvaltningsprosess.

– En applikasjonsleverandør vil naturligvis være interessert i å «eie» sine kunder ved innlåsing av data i sine applikasjoner. Jotne EPM har som formål å fasilitere dette gjennom bruk av IFC-standarden på sin åpne plattform.
Arkivloven stiller nå krav om langtidsarkivering av data for alle bygninger som er av samfunnsnytte.

– IFC-standarden er nå et lovlig hjemlet format, og kanskje det eneste formatet som tilfredsstiller lovens krav. Dette vil bidra til at byggeieres og det offentliges behov for tilgang til data vil komme i fokus, avslutter Jorulv Rangnes hos Jotne EPM Technology.

LES OGSÅ: Kunstig intelligens endrer eiendomsbransjen

Skal undersøke bygulvet i Nydalen/Storo
Aktuelt
– Har rekordhøyt antall boliger under produksjon (+)
Analyse
Leieinntektene stupte da Oslo kommune overtok (+)
Analyse
Bærum blar opp en milliard på kommunehuset
Aktuelt
River industribygg for å oppføre 86 leiligheter (+)
Bolig
Skjer'a? Få med deg alt. Bli abonnent her!
– Vi står klar med pengesekken (+)
Aktuelt
Hav Eiendom ansetter bærekraftsjef
Karriere
Den gamle kommunen sa ja til milliardprosjektet. Den nye vil utsette (+)
Bolig
Miljø og bærekraft er viktigst for ungdom
Aktuelt

Motta gratis nyhetsbrev fra estate

Få eiendomsnyheter alle hverdager, pluss en oppdatering over ukens viktigste og mest leste saker fra eiendomsbransjen hver lørdag.