Tech

Lagd av ølbokser og gamle vindusrammer

Det verneverdige kontorbygget blir et miljøbygg med lavt energiforbruk og egen energiproduksjon.

FORNYES: Bygningen fra 1962 er blitt moderne og miljøvennlig. Foto: Cato A. Mørk/Multiconsult
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Opprinnelig ble Ticonbygget som er navnet i dag, oppført som hovedkontor for Skoger Sparebank i 1962. Med sine ti etasjer rett ved bybrua og Drammen stasjonen har det alltid vært synlig i bybildet.

I 2019 er 4. – 9. etasje modernisert til topp miljø- og energistandard. Rehabiliteringen som nå går mot slutten innebærer at fasaden erstattes med solcellepaneler og det meste av innmaten fornyes. Ambisjonen er å få sertifisert bygget som BREEAM in use.

LES OGSÅ: Utvider krembygg i CBD

– Som eier er vi veldig opptatt av at bygget skal ha en bærekraftig og miljøvennlig profil. Å få eksisterende bygg med eksisterende konstruksjoner på samme nivå som et nybygg uten å bygge nytt, er i seg selv bærekraftig, sier prosjektleder Vegard Foseid i Ticon Eiendom i en pressemelding.

På tross av omfattende rehabilitering og modernisering får bygget i stor grad beholde det opprinnelige utseendet med grønn fasade og betong på sidene. Bygget er på kommunes verneliste og uttrykket må derfor beholdes ved rehabilitering.

LES OGSÅ: Nordea vil oppgradere CBD-bygg fra 1981

– Bygget er tidstypisk og på grunn av sin høyde og plassering en viktig del av bybildet i Drammen. Fordi det er verneverdig har det vært et krav at fasaden skal fremstå som tidligere, påpeker Finn Lysnæs-Larsen,som er oppdragsleder for Multiconsults rådgiverfunksjoner.

– Fasadeløsningen består av enkeltstående elementer med solceller og firelags glassvinduer som integreres før montering. Vinduene har integrert solavskjerming, såkalt elektrokromatisk solskjerming, som blir mørkere med mye dagslys, poengterer han.

LES OGSÅ: Vil selge kremeiendom på kaia

Aluminiumen i fasadene er produsert av 75 prosent gjenvinnbart materiale, alt fra ølbokser til aluminiumsvinduer, noe som reduserer energibruken i produksjonen kraftig. Solcellepanelene kan produsere opp til ca 50 kW og energien blir primært brukt til ventilasjon og kjøling.

– Bygget blir svært energigjerrig og det er lite behov for ekstra oppvarming. Mesteparten av energien går med til ventilasjon og kjøling, sier Lysnæs-Larsen.

Når bygget ikke er i bruk og har behov for oppvarming kobles solavskjermingen ut for å slippe inn sollys. Tilsvarende stenger skjermingen når det er kjølebehov.

LES OGSÅ: Solgt for 68,5 mill

Snart flytter Multiconsult tilbake til bygget. PWC og Ticon har også kontorer der, sammen med lokalavisen DT som holder til i et tilbygg fra 2012.


Se også Estate Play om Norges første ombruksbygg som bygges midt i Oslo sentrum her:

Skal undersøke bygulvet i Nydalen/Storo
Aktuelt
– Har rekordhøyt antall boliger under produksjon (+)
Analyse
Leieinntektene stupte da Oslo kommune overtok (+)
Analyse
Bærum blar opp en milliard på kommunehuset
Aktuelt
River industribygg for å oppføre 86 leiligheter (+)
Bolig
Ikke gå glipp av noe! Meld deg på nyhetsbrev her!
– Vi står klar med pengesekken (+)
Aktuelt
Hav Eiendom ansetter bærekraftsjef
Karriere
Den gamle kommunen sa ja til milliardprosjektet. Den nye vil utsette (+)
Bolig
Miljø og bærekraft er viktigst for ungdom
Aktuelt

Motta gratis nyhetsbrev fra estate

Få eiendomsnyheter alle hverdager, pluss en oppdatering over ukens viktigste og mest leste saker fra eiendomsbransjen hver lørdag.