Tech

Blir hedret i nasjonalt verdiprosjekt

Kulturbygget er blitt et samlingspunkt for folk i alle aldre og har gitt området et realt løft.

HEDER: Vega Scene er med å gjøre Hausmannsgate til en attraktiv kulturgate.
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Vega Scene har etablert et nytt sted for uavhengig film og teater i Oslo, med visjonen om å gjøre smal film bred. På vegne av Urbanium Eiendom utformet arkitektkontoret Asplan Viak bygget på en måte som gir sosial verdi, miljøverdi og økonomisk verdi tilbake til samfunnet. Prosjektet fikk Oslo Bys Arkitektpris i 2019.

LES OGSÅ: Ber bystyret ta saken med den omstridte eiendommen

– Når folk har satt beina sine her en gang, kommer de tilbake. For oss er det viktig å tilby varierte arrangementer til lokalbefolkningen. Vi er med på å skape morgendagens film- og teaterentusiaster, sier daglig leder Unnur Sande på Vega Scene i en pressemelding.

Arkitektur skaper verdi er et nasjonalt prosjekt i regi av Arkitektbedriftene i Norge. Ønsket er å formidle de sosiale, miljømessige, og økonomiske verdiene gode prosjekter skaper for oppdragsgiver, brukere av bygget og ikke minst samfunnet som helhet, og hvordan arkitektur kan brukes som et strategisk verktøy i utviklingen av samfunnet. De tar seg begeistre av Vega Scene og trekker blant annet frem:

  • Miljøtiltak på taket. Viktig overvannshåndtering og det spennende frøprosjektet.
  • Innovativ bruk av kjente byggekomponenter og hyllevarer for å holde kostnadene nede.
  • Utadrettet bygg med mye aktivitet som bidrar til byreparasjon.
  • Økonomisk bærekraftig bygg som sikrer et variert kinotilbud.
  • Sosial verdi – Filmen har fått et hjem i Oslo.

LES OGSÅ: Mange vil bo i kontorbygget

Prosessen for å få på plass et uavhengig kino- og teaterbygg for å fylle et tomrom i Oslos kulturliv, startet allerede for ca. 20 år siden. I dag tilbyr kulturhuset mange ulike arrangementer og brukes flittig til å skape samtaler og debatter.

– Med sitt varierte innhold dekker Vega Scene programmer for de aller minste, ungdommer, voksne og eldre, samtidig som de også tiltrekker seg alt fra skoleklasser og seminargrupper, heter det blant annet.

Arkitektbedriftene påpeker at det blågrønne taket fyller en helt spesiell funksjon, med 20 pollinerende plantearter som finnes naturlig i Oslo-området.

LES OGSÅ: Prøver igjen på Hasle

– De er en del av et forskningsprosjekt og skal gi frø til andre steder i byen. Taket er for øvrig utformet for å gi god fordrøyningskapasitet ved nedbør, samtidig som det fungerer som et attraktivt uteområde, skriver de.

I tillegg trekker de frem god økonomi.

– Vega Scene er et arealeffektivt lavkostbygg hvor man har fått mye ut av begrensede midler ved innovativ bruk av kjente komponenter og hyllevarer. Dette gir reduserte leiekostnader. Arkitekturen tiltrekker seg publikum og kinohuset opplever stor pågang fra folk som ønsker å leie lokaler. Som viktig innslag i Hausmannkvartalet er Vega Scene med på å gjøre Hausmannsgate til en attraktiv kulturgate, noe som gir positive ringvirkninger i nærområdet, poengterer de.

LES OGSÅ: Tapte millioner på blankoskjøte

Vega Scene sto ferdig i 2018, er 3.400 kvadratmeter stort og kostet 100 millioner kroner å bygge, før moms. Det gir en kvadratmeterpris på 29 000 kroner.

Skal undersøke bygulvet i Nydalen/Storo
Aktuelt
– Har rekordhøyt antall boliger under produksjon (+)
Analyse
Leieinntektene stupte da Oslo kommune overtok (+)
Analyse
Bærum blar opp en milliard på kommunehuset
Aktuelt
River industribygg for å oppføre 86 leiligheter (+)
Bolig
Ikke gå glipp av noe! Meld deg på nyhetsbrev her!
– Vi står klar med pengesekken (+)
Aktuelt
Hav Eiendom ansetter bærekraftsjef
Karriere
Den gamle kommunen sa ja til milliardprosjektet. Den nye vil utsette (+)
Bolig
Miljø og bærekraft er viktigst for ungdom
Aktuelt

Motta gratis nyhetsbrev fra estate

Få eiendomsnyheter alle hverdager, pluss en oppdatering over ukens viktigste og mest leste saker fra eiendomsbransjen hver lørdag.