Tech

Aspelin Ramm tar ned risikoen i rehabilitering

Aspelin Ramm inngår samarbeid med Imerso for å lage en digital tvilling av prosjektet Pressens Hus.

DIGITAL TVILLING: Imersos programvare brukes i Aspelin Ramms rehabiliteringsprosjekt for Pressens Hus. Foto/Ill.: Imerso.
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Programvareselskapet Imerso kombinerer 3D-scanning, BIM og kunstig intelligens for å gi eiendomsutviklere og prosjektledere innsikt i status og fremgang på prosjektet. Nå skal Imersos teknologi brukes i Aspelin Ramms rehabiliteringsprosjekt for Pressens Hus i Skippergata i Oslo. Målet er å unngå kostbare problemer og tvister, samt sikre kvaliteten på det ferdige bygget.

På Pressens Hus i Kvadraturen i Oslo vil Totalentreprenør Hent sammen med Imerso, benytte 3D-laserskanning, maskinlæring og bygningsinformasjonsmodellering (BIM) under rehabiliteringsarbeidet. I starten handler om å sikre at designgrunnlaget stemmer overens med det som eksisterer i det virkelige liv, noe som er en nøkkelfaktor i alle rehabiliteringsprosjekter. Dersom man overser misforhold mellom byggeplaner og virkeligheten, oppstår det både usikkerhet, risiko og økte kostnader.

– Teamene vil kontinuerlig generere 3D-dokumentasjon av byggeplassen underveis i byggefasen ved å bruke weblattformen. Dette gir trygghet om at alt er i samsvar med planene og man får tidlige varsler om eventuelle problemer, opplyser Imerso.

– Aspelin Ramm søker kontinuerlig forbedring i sine prosjektprosesser. En raskere og sikrere etablering av designgrunnlag i rehab-prosjekter er et naturlig fokusområde, sier prosjektdirektør Trond Erik Sveen i Aspelin Ramm.

Også entreprenøren Hent ser store muligheter ved bruk av digital tvilling.

– Metodikken gir oss en avstemming mellom arkitektens modell og det faktiske bygget før detaljprosjekteringen tar fatt. Det gir oss blant annet en trygghet i prosjekteringen av tekniske anlegg med tanke på plassering, tilkomst, føringsveier og tilgjengelig areal.” sier Hans Inge Bjormyr, prosjekteringsleder i Hent. Han ser gevinstpotensialet for digitaliseringen av byggebransjen og er spent på effektene Imerso kan gi prosjektet


Se også Estate Plays serie Byggtech 2019.

Episode 1: Unloc skal låse opp kjempemarked

Episode 2: DNBs proptech for boligutviklerne

Episode 3: CHECKD: Kast papirene og del informasjonen

Episode 4: Skogluft sikrer konsentrasjonen

 

Skal undersøke bygulvet i Nydalen/Storo
Aktuelt
– Har rekordhøyt antall boliger under produksjon (+)
Analyse
Leieinntektene stupte da Oslo kommune overtok (+)
Analyse
Bærum blar opp en milliard på kommunehuset
Aktuelt
River industribygg for å oppføre 86 leiligheter (+)
Bolig
Skjer'a? Få med deg alt. Bli abonnent her!
– Vi står klar med pengesekken (+)
Aktuelt
Hav Eiendom ansetter bærekraftsjef
Karriere
Den gamle kommunen sa ja til milliardprosjektet. Den nye vil utsette (+)
Bolig
Miljø og bærekraft er viktigst for ungdom
Aktuelt

Motta gratis nyhetsbrev fra estate

Få eiendomsnyheter alle hverdager, pluss en oppdatering over ukens viktigste og mest leste saker fra eiendomsbransjen hver lørdag.