Aktuelt

Skal vinne leietakerne med fokus på bærekraft

Cushman & Wakefield Realkapital lanserer en ny kravspek for eiendomssøkere som setter bærekraft i høysetet. Mad arkitekter er første selskap som velger CWR Bærekraft.

TAR POSISJON: Adm. direktør Anders Solaas i Cushman & Wakefield Realkapital vil tilby et søkeprodukt for leietakere med fokus på bærekraft.
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

– Jeg kommer fra gårdeiersiden, som har vært mest kritisk til den gamle kravspeken for søk. Den har vært et utgangspunkt for hva leietakerne ønsker, men er blitt utviklet over tid og vært innom mange aktører. Dermed er den blitt veldig omfattende og krevende. Man har på mange måter glemt gårdeieren som eier bygget og skal leie ut, sier Anders Solaas, administrerende direktør i Cushman & Wakefield Realkapital.

Han går derfor ut i markedet med CWR Bærekraft, som er en langt mer spisset kravspesifikasjon til leietakere som vil sette fokus på bærekraft og miljø. Noe av det Solaas vil til livs, er store totalrenoveringer av arealer hvor det ikke er behov for det.

– Vi oppfatter at aktørene i markedet synes det både er unødvendig og dyrt med en totalrenovering av arealer som ble pusset opp for bare få år siden. Gjennom behovsanalyser som har større fokus på bærekraft, gjenbruk og effektiv ressursbruk, vil det bli lettere å benytte eksisterende lokaler uten å måtte påta seg en unødvendig stor oppussingsjobb. Ved å gjøre mindre tilpasninger, får kunden også større fleksibilitet og kortere bindingstid på leiekontraktene, sier Solaas.

– Gjennom CWR Bærekraft vil vi på vegne av fremtidige kunder stille riktige krav til gårdeier når det gjelder viktige miljøfaktorer som for eksempel lyd, lys og luft. Målet er å finne ut av hva som er mulig å få til innenfor byggets eksisterende infrastruktur, uten at resultatet skal bli noe dårligere for nye leietakere, sier Tor Svein Brattvåg, leder for Leietakerrådgivning i Cushman & Wakefield Realkapital.

Den første kunden som skal ta i bruk den nye kravspeken er allerede på plass. Mad arkitekter er på jakt etter ca. 1300 kvadratmeter.

– Vi er størst på søk og vil gå foran og utfordre våre kunder og jobbe opp mot gårdeierne for å kunne bruke eksisterende fasiliteter og innredning når kundene flytter, sier Solaas.

Nicolai Riises Mad arkitekter er første kunde som går for CWR Bærekraft.

Adm. direktør Nicolai Riise i Mad arkitekter sier til Estate Nyheter at han vil ha maksimal gjenbruk i de nye lokalene til arkitektfirmaet.

– Hvis jeg som leietaker vil ha et brukt toalett i lokalene mine, så bør jeg kunne få det. Dessverre er det sånn i kontormarkedet at alt skal hives ut når det kommer en ny leietaker. Vi vil bruke det som brukes kan. Når Cushman & Wakefield Realkapital er med på dette, så tror jeg vi kan få til endringer. Markedet får et valg mellom en tung kravspek og en mer enkel som fokuserer på bærekraft. Brukerne som skal flytte har ikke hatt et slikt valg før, sier Riise.

Anders Solaas er samtidig opptatt av at gårdeierne kommer med forslag til bærekraftige løsninger.

– Gårdeier og deres underleverandører må komme tilbake med gode universelle løsninger der gjenbruk er sentralt. Målet er større prosesseffektivitet, forutsigbarhet og bærekraft rundt tilpasningen til et nytt leieforhold, avslutter han.

Les også: Næringsmeglere fusjonerer

Nicolai Riise forteller at han gjerne sitter i ett av de mange offentlige byggene som er i ferd med å bli forlatt.

– Kunne vi for eksempel fått en etasje i Nasjonalgalleriet? Det er bærekraft at man også tar i bruk disse byggene, sier Riise.

Han stiller også spørsmål rundt kravene som statlige leietakere får til arealeffektivitet.

– Det er ikke bærekraftig. Man tvinger folk til å rive byggene sine, og det finnes ikke nok bygg med den arealeffektiviteten, sier Riise.

Seniorrådgiver Patrick Tepfers i Cushman & Wakefield Realkapital har søket til Mad arkitekter. Han er opptatt av at den nye kontrakten skal fange opp leietakerens ønske om maksimalt gjenbruk. Mange av punktene i den tradisjonelle kravspeken står i direkte motstrid til bærekraft.

Les også: Må bla opp for brukk på hvitvaskingsreglene

– Eiendom har lenge vært en bransje uten særlige endringer. Men det har vært to tydelige endringer den seneste tiden. Vi har fått en konseptualisering av bygg og en teknofisering av bygg. Nå kommer bærekraft inn. De ansatte man forsøker å få tak i, er opptatt av bærekraft. Dette handler om holdninger som er i endring, sier Tepfers.

– Vi tror ikke at vi med dette snur opp ned på alt, men vi starter en reise, sier Solaas.

– Nå gleder vi oss til at gårdeierne i Oslo drar frem alt de har i skuffen. Våre nye lokaler skal bli et forbilde innenfor bærekraft, avslutter Riise, som samtidig tror at Mad arkitekter er en svært attraktiv leietaker.


Nicolai Riise har tidligere uttalt store miljøambisjoner. Da han traff Estate Play under MIPIM i Cannes slo han fast at han vil redde verden!

– Har rekordhøyt antall boliger under produksjon (+)
Analyse
Leieinntektene stupte da Oslo kommune overtok (+)
Analyse
River industribygg for å oppføre 86 leiligheter (+)
Bolig
Hav Eiendom ansetter bærekraftsjef
Karriere
Den gamle kommunen sa ja til milliardprosjektet. Den nye vil utsette (+)
Bolig
Skjer'a? Få med deg alt. Bli abonnent her!
Miljø og bærekraft er viktigst for ungdom
Aktuelt
Byvilla-prosjekt bak Slottet møter motstand (+)
Utvikling
Selger Bygdøy-leiligheter for 35-40 mill.
Bolig
Naboer vil ha omkamp etter bystyrevedtak (+)
Utvikling

Motta gratis nyhetsbrev fra estate

Få eiendomsnyheter alle hverdager, pluss en oppdatering over ukens viktigste og mest leste saker fra eiendomsbransjen hver lørdag.