Karriere

– Marginskvis i eiendomsmarkedet

Påtroppende konserndirektør Ida Aall Gram i AF Gruppen mener stigende tomtepriser gir marginskvis. – Spørsmålet er hvem som blir skviset, sier hun og mener vinnerne blir de mest kompetente utviklerne.

INN I AF GRUPPENS KONSERNLEDELSE: Ida Aall Gram.
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Ida Aall Gram startet på medisinstudiene da hun var ferdig med videregående skole, men hoppet av for å ta siviløkonomstudiet i stedet. Nå er hun påtroppende konserndirektør i AF Gruppen, med ansvaret for eiendomssatsingen. Aall Gram blir også den første kvinnen i konsernledelsen.

Aall Gram har tidligere jobbet i McKinsey, før hun begynte med eiendom i Orkla Eiendom. Der var hun først investeringsanalytiker, for så å bli Investment Manager. Etter å ha kjøpt seg inn i regionale eiendomsselskaper, endret Orkla strategien. Dermed skulle eiendomsinvesteringene avvikles. Hun har også vært CFO i Gyldendal før hun begynte i AF Gruppen,

– Jeg hadde lyst til å jobbe med eiendom igjen. AF har en verdiorientert filosofi, satser på folk og har ambisiøse planer for vekst. Jeg kjente flere personer i AF som jeg visste hva sto for. Dessuten likte jeg visjonen godt, sier Ida Aall Gram.

Hun mener eiendomsmarkedet i Norge er preget av svak vekst i boligprisene som kombinert med overskuddskapital i investeringsleddet presser tomteprisene opp.

– Det blir en marginskvis. Spørsmålet blir hvem som skal skvises. Man vil få mer igjen for å være en kompetent utvikler som evner å maksimere marginen. Vi må skape attraktive prosjekter som kundene har god betalingsvilje for, samtidig som solid forståelse for kostnadssiden gir forutsigbarhet og rett kostnadsnivå. Vår kobling til egen entreprenørvirksomhet gjør at vi kan jobbe smart i tidlig fase. Det handler både om rette standardvalg og rasjonalitet i bygget. Det å være gode på å tallfeste effekten av ulike valg, vil gi konkurransefortrinn, sier konserndirektøren.

Etter et rekordår i AF Eiendom i 2018, er virksomheten klar for videre lønnsom vekst.

– Direktør Matilda Vinje har vært dyktig til å bygge strukturkapital, ledelsessystemer og gode team. Eiendomsmarkedet er relasjonsbasert. Vårt gode omdømme er viktig når vi jobber med nye forretningsmuligheter, men nå er vi mindre utsatt for enkeltpersoners knowhow, og har rammer som er skalerbare, sier Aall Gram.

Når Ida Aall Gram nå går inn i konsernledelsen i AF, er hun opptatt av å bli kjent med menneskene og bredden i konsernet. Hun vil bruke tid på å forstå verdidriverne i de ulike forretningsenhetene og bli kjent med menneskene.

– Jeg har allerede tjuvstartet på jobben og var med til enhetene i Gøteborg og til AF Bygg Østfold forrige uke.

Et prioritert området blir utviklingen av Construction City. Hun mener AF har tatt en synlig posisjon som en aktør som vil bidra til økt konkurransekraft og innovasjon for bransjen, og at trykket her må fortsette.

Skal undersøke bygulvet i Nydalen/Storo
Aktuelt
– Har rekordhøyt antall boliger under produksjon (+)
Analyse
Leieinntektene stupte da Oslo kommune overtok (+)
Analyse
Bærum blar opp en milliard på kommunehuset
Aktuelt
River industribygg for å oppføre 86 leiligheter (+)
Bolig
Ikke gå glipp av noe! Meld deg på nyhetsbrev her!
– Vi står klar med pengesekken (+)
Aktuelt
Den gamle kommunen sa ja til milliardprosjektet. Den nye vil utsette (+)
Bolig
Miljø og bærekraft er viktigst for ungdom
Aktuelt
Byvilla-prosjekt bak Slottet møter motstand (+)
Utvikling

Motta gratis nyhetsbrev fra estate

Få eiendomsnyheter alle hverdager, pluss en oppdatering over ukens viktigste og mest leste saker fra eiendomsbransjen hver lørdag.