Tech

– Fremtidens eiendomsbransje er datadrevet

Placetech avholdt sitt første store arrangement i Skandinavia for rundt 150 sentrale eiendomseiere i Stockholm i går. Flere norske eiendomsselskaper, som Selvaag Eiendom og KLP, hadde også tatt turen fra Norge.

TIL STEDE PÅ PLACETECH: Henrik Botten Taubøll, WeWorks direktør for Norden, Baltikum og Nederland, redegjør her for WeWorks syn på proptech og selskapets ekspansjon inn i Norden.
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

På scenen var en rekke eksperter innen eiendom og teknologi, blant andre Managing Director Charlie Wade fra proptech-giganten VTS, Matt Lee fra smart-by-satsningen til Manchester og Gabriella Hemmerlind som er utleiesjef for Savills.

– Norden har blitt et sterkt marked som utenlandske investorer ser til, både med tanke på prime eiendom og proptech. Det er utrolig moro å kunne invitere så mange gode internasjonale foredragsholdere til Norden. At Placetech nå har fokus på regionen sier kanskje at det vi har jobbet med gjennom vårt nordiske proptech-samarbeid om å promotere regionen har fungert, sa Magnus Svantegård, partner i forvaltningsgiganten Stronghold (eier av blant annet Newsec, NIAM og Datscha) og leder av Nordic PropTech Initiative.

– Regnet ut fra innbyggertall har Norden svært mange Proptech-selskaper og dette gjør regionen vår interessant, la han til.

LES OGSÅ: – Vi er i verdensklasse på proptech

Krevende millenials
Tilstede var også Henrik Botten Taubøll, WeWorks direktør for Norden, Baltikum og Nederland, som fortalte om WeWorks syn på proptech og selskapets ekspansjon inn i Norden.

– Selskaper som WeWork oppstår ikke i et vakuum. Om kun tre år vil 51 prosent av arbeidsstokken være millenials som krever andre ting fra sine arbeidsgivere. 70 prosent av verdens befolkning vil også bo i byer, hvor det er lite plass i dag. Det er klart det vil bli massive samfunnsmessige endringer uansett om man vil eller ikke – og da handler det mest om hvordan man løser disse endringene.

Taubøll viser til en undersøkelse fra PWC som viser at 61 prosent av toppsjefene ikke klarer å forutse lønnskostnader tre år frem i tid.

– Om man tenker at man ikke vet hvor mange ansatte man er om tre år er det egentlig absurd, for store bedrifter som ikke har kompetanse innen eiendom planlegger å leie et gigantisk rom, altså å inngå en vanlig leiekontrakt, i en 10-15 års periode.

– Internasjonalt har mange store bedrifter skjønt dette. Over 30 prosent av WeWorks medlemmer er i dag større bedrifter (mer enn 1000 ansatte, red. anm.). Over 30 prosent av verdens Fortune 500-selskaper velger også å sitte hos WeWork og Amazon har for eksempel 9000 ansatte der. Det er en veldig interessant utvikling at så mange større bedrifter nå velger seg til fleksible løsninger.

LES OGSÅ: Går til WeWork – skal lede ekspansjonen i Norden

Stor egenverdi for eiendom
PropTech og bruk av data stod sentralt for dagen. “What can you do when you have the world’s largest data set on the world’s largest asset class?” stod det på sliden bak Taubøll.

– WeWork er ekstremt datadrevet og har bevissthet rundt å innhente og analysere data for å få innsikt i hvordan man best mulig bygger, drifter og tilrettelegger på best mulig måte. Som Facebook ser vi at dataen har en stor egenverdi og kan brukes til å videreutvikle både de ulike fleksible kontorløsningene, men også til å utvikle nye tjenester som Powered by We.

Selskapet har mange mennesker som kun jobber med analyse av innsikten innhentet fra alt fra sensorer til spørreundersøkelser. Ved smart bruk av data og AI skaffer man en innsikt i eiendom som har en sterk egenverdi.

– Man tar for eksempel de ti beste sentrene, finner ut av fellesnevnere som de gjør riktig, for så å teste det på 30 andre sentre. Etter testingen kan man kanskje finne ut at det er to faktorer som er veldig gode. Da implementerer man det over hele linjen.

Som eksempel trekker Taubøll frem at smale trapper i et bygg over tid øker antall vennskap med 1,5x fordi folk stopper opp og prater.

– Vi ser også at 38 prosent av medlemmene benytter kjøkkenet som sosial sone og derfor legger WeWork opp kjøkken i alle inngangspartiene, ikke dype sofaer.

– Med 450.000 medlemmer og potensiale til å doble neste år blir denne dataen bedre og bedre. Når vi ved bruk av data finner at man i Kina har nøye planlagte møter med mange deltakere, mens det i Brasil er mer tilfeldige møter hvor folk bestemmer seg for å ha møte rett før, så gir det grunnlag for å tilpasse seg. Slike banale forhold gjør at byggene i Kina og Brasil må driftes annerledes.

Les også: WeWork verdsettes til 400 milliarder kroner

Økt fokus på Norden
I paneldebatten om fremtidens kontorløsninger stilte Gabriella Hemmerlind fra Savills, Matt Lee fra Manchester Science Partnerships, Andreas Broryd fra Workaround Sweden sammen med Taubøll. Publikum ville særlig vite mer rom WeWorks planer for Norden:

– WeWork sentralt liker regionen godt og vi ser aktivt på alle de nordiske hovedstedene. Norden har nå gått fra å være et “emerging market” for oss til en egen region. Min kollega Salman (Saeed) og jeg er hyret inn for å få mer lokal tilstedeværelse.

Gabriella Hemmerlind trakk også frem at gårdeierne selv lager en rekke tilbud. Matt Lee påpekte at et økt fokus og bevissthet blant gårdeierne var til fordel for de etablerte innen flekskontor.

– Finner de ut at de trenger en andel fleksible kontorer i sin portefølje, og de ikke klarer å drive dem etter noen år, som de fleste gjør, er masse nye lokaler klargjort for flekskontorselskapene som vet hvordan man drifter disse.

Skal undersøke bygulvet i Nydalen/Storo
Aktuelt
– Har rekordhøyt antall boliger under produksjon (+)
Analyse
Leieinntektene stupte da Oslo kommune overtok (+)
Analyse
Bærum blar opp en milliard på kommunehuset
Aktuelt
River industribygg for å oppføre 86 leiligheter (+)
Bolig
Ikke gå glipp av noe! Meld deg på nyhetsbrev her!
– Vi står klar med pengesekken (+)
Aktuelt
Hav Eiendom ansetter bærekraftsjef
Karriere
Den gamle kommunen sa ja til milliardprosjektet. Den nye vil utsette (+)
Bolig
Miljø og bærekraft er viktigst for ungdom
Aktuelt

Motta gratis nyhetsbrev fra estate

Få eiendomsnyheter alle hverdager, pluss en oppdatering over ukens viktigste og mest leste saker fra eiendomsbransjen hver lørdag.