Tech

– Vi er i verdensklasse på proptech

Verdens største tech-festival, SLUSH, har vært arrangert denne uken. Blant foredragsholderne var påtroppende WeWork-direktør Henrik Taubøll.

PÅ HØYDE MED DET MESTE: - Proptech-produktene fra Norden er fullt på høyde med det som utvikles i Sentral-Europa og USA, uttalte BAHR-advokat og påtroppende WeWork-direktør Henrik Taubøll (til høyre i bildet) under verdens største tech-festival SLUSH, som denne uken ble arrangert i Finland.
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Festivalen tiltrekker seg 3,100 startups, 1,800 investorer og over 20.000 deltakere. Festivalens høyest besøkte sidespor er ReCoTech (Real Estate & Construction Tech) med sine rundt 1000 påmeldte fra hele verden.

Svenske Magnus Svantegård, finske Hannu Rantanen og norske Henrik Taubøll snakket om nordisk proptech i sin key note. Svantegård har 18 års erfaring fra proptech og rangert som global topp 10 influenser på feltet. Han er senior fra Stronghold (eier Newsec, NIAM, Datscha mv).

Finske Hannu Rantanen er grunnlegger av asset management verktøyet Assetti og er medlem av Proptech Finland. Norske Henrik Taubøll var med å starte initiativet Proptech Norway i Næringseiendom og har nettopp sagt opp advokatjobben i BAHR for å bli direktør for transaksjoner i WeWork.

– Ser vi på Norden viser analyser fra Unissu at Sverige har 141 proptech-selskaper, Finland har 93, Norge har 61, Danmark har 27 og det er 1 på Island. Dette gjør Sverige til største proptech-land i Norden, understreket Magnus Svantegård fra scenen.

– Siden vi er i Finland må vi likevel gjøre en fair opptelling. Deler man antall selskaper på befolkningstall er faktisk Finland nr. 1 i Europa i antall proptech start-ups. Sverige er nede på 3. plass og Norge på 5. plass. Dette sier sitt om hvor sterke Norden er i dette segmentet.

ESTATE PLAY: – Proptech-selskapene angriper eiendomsbransjen utenfra

Finske Hannu Rantanen sa seg enig i tallene.

– Det er moro å få bekreftet at Finland er en ledende tech-nasjon og vi ser at proptech selskapene popper opp stadig vekk, sa Rantanen.

– Vi må likevel gi Danmark det at de også har en sterk fintech-scene. En årsak til at de ligger så lavt kan være at proptech scenen der for øyeblikket er svært uorganisert sammenlignet med øvrige Nordiske land. Vi hører dog rykter om at Proptech Danmark har blitt stiftet denne uken!

Kremen av proptech
De tre proptech-entusiastene trekker frem kremen av den nordiske proptech-scenen. Selskapene som nevnes som eksempler på de sterkeste proptech-selskapene i de respektive landene er Spacemaker (NO), Disruptive Technologies (NO), Buildsafe (SVE), BIM Object (SVE), Real Pro (FI) og Assetti (FI).

– Spacemaker har et fantastisk produkt som er unikt i verden, med sterkt team og et enormt markedspotensial. Når man forteller folk om Spacemaker er det første de gjør å Google om det allerede finnes et slikt produkt et annet sted for ideen høres så utrolig god ut at man tenker noen må ha laget dette et sted i verden – men det gjør det ikke. Veksten til Spacemaker kommer til å bli utrolig, sa Henrik Taubøll entusiastisk.

– Det er veldig artig å se hvordan Disruptive Technologies har utviklet en av verdens beste sensorer, la han til.

– Norske Disruptive Technologies er en av verdens mest kjente proptech-selskaper internasjonalt og trekkes stadig vekk frem som favoritt av verdens ledende proptech-eksperter. De imponerte alle ved å vinne prisen som beste proptech-selskap på MIPIM i år som er en bragd i seg selv. Jeg fikk selv låne et test-kit og som advokat brukte jeg ikke mer enn 5 minutter på å installere sensorene deres på kontoret – og sette opp software-løsningen. Veldig intuitivt!

For øvrig ble norske Imerso og Dimension10 nevnt som sterke norske proptech-selskaper med en lysende fremtid.

LES OGSÅ: PropTech-event skaper dialog mellom FN og Kina

Buildsafe får også skryt fra svenske Svantegård.

– Å få bedre samhandlingsverktøy på byggeplassen kan lede til enorme besparelser, samtidig som man kan få opp en bedre sikkerhet og koordinering, sier Svantegård.

– I verdensklasse
Tema for konferansen er «going international». I en etterfølgende spørsmålssesjon spurte moderator Heidi Falkenbach, professor i eiendomsøkonomi fra Universitetet i Helsinki, om hva proptech-ekspertenes tanker om å skalere internasjonalt var.

– En viktig ting å ha med seg er at produktene som skapes i Norden er i verdensklasse. Det er store fordeler med å komme fra store markeder med tanke på tilgang til kapital, men det er få land vi tenker at ligger over oss på teknikk og innovasjonsnivå. Proptech-produktene fra Norden er fullt på høyde med det som utvikles i Sentral-Europa og USA, sa Taubøll

– Det er likevel viktig å tenke at «sometimes you need to go far away to be accepted at home». Gjør du en god deal i Tyskland eller USA med ditt produkt, kan det være lettere å selge dette hjemme igjen, fortsetter Rantanen.

Svantegård trekker også frem viktigheten av å ta med en advokat fra dag 1.

– Herregud, så mye papirarbeid det er å gjøre og juridiske reguleringer man må finne ut av. Det er mitt beste råd, som Henrik som advokat, ikke kan si her. Men det har spart meg for mye tid, sa Svantegård.

– Man må ha litt amerikansk mentalitet og selge som Jordan Belfort (fra Wolf of Wallsteet, red. anm.), fortsatte Rantanen med et glimt i øyet. Finner, og andre fra norden, er veldig tilbakeholdne selv om produktet fantastisk. Jeg har sett utrolig mye bra tech, hvor jeg omtrent må tvinge frem informasjonen selv fra trauste finner.

LES OGSÅ: Overveldet over PropTech-respons

– Ikke ha for mye respekt

– Det gjelder også ikke å ha for mye respekt. Da vi skulle etablere Datscha i England tenkte vi at nå blir vi som et lite svensk 3. divisjonslag som skal opp å spille i Champions League. Vår tanke var at UK var på topp innen teknologi. Og så oppdager vi at 10 % av våre nye kunder betaler regningene våre med manuell papirsjekk, sa Svantegård til latter i salen, før han la til:

– Det sier sitt. Og det gjorde at vi mistet litt av ærefrykten vi hadde.

 

Skal undersøke bygulvet i Nydalen/Storo
Aktuelt
– Har rekordhøyt antall boliger under produksjon (+)
Analyse
Leieinntektene stupte da Oslo kommune overtok (+)
Analyse
Bærum blar opp en milliard på kommunehuset
Aktuelt
River industribygg for å oppføre 86 leiligheter (+)
Bolig
Ikke gå glipp av noe! Meld deg på nyhetsbrev her!
– Vi står klar med pengesekken (+)
Aktuelt
Hav Eiendom ansetter bærekraftsjef
Karriere
Den gamle kommunen sa ja til milliardprosjektet. Den nye vil utsette (+)
Bolig
Miljø og bærekraft er viktigst for ungdom
Aktuelt

Motta gratis nyhetsbrev fra estate

Få eiendomsnyheter alle hverdager, pluss en oppdatering over ukens viktigste og mest leste saker fra eiendomsbransjen hver lørdag.