Ukategorisert

Slik møter Forus oljenedturen

2020PARK: Skal bestå av rundt 12 000 kontorarbeidsplasser, boliger, butikker, kaféer og andre servicetilbud.
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

– Vi har opplevd nedgangsperioder før og vet det vil snu.

– Situasjonen i oljesektoren skaper utfordringer, men vi har opplevd nedgangsperioder før og vet det vil snu. Samtidig er innovasjon, kunnskap og skaperkraft en del av Forus-sjelen og mye spennende planarbeid pågår for å videreutvikle Forus som landets viktigste næringsområde, sier Stein Racin Grødem.

Han er talsmann i Forus-samarbeidet, der eiendomsaktører driver omdømmebygging av området som nasjonalt og internasjonalt verdiskapningssenter.

Les også: UDI-avtale til Norwegian Property

Forskning skal forklare vekst og bidra til ny

Forus Næringspark har initiert et 3-årig forskningsprosjekt sammen med Innovasjonssenteret ved Universitetet i Stavanger. Hovedformålet er å få et bedre kunnskapsgrunnlag for fremtidsrettet omstilling og vekst i Stavanger-regionen med spesiell fokus på Forus.

Prosjektet skal også gi kunnskap om drivere bak den sterke veksten på Forus utover veksten i petroleumsindustrien. Det skal også være et viktig bidrag i den felles kommunedelplanen for Forus som eierkommunene Stavanger, Sola og Sandnes har iverksatt.

Prosjektet delfinansieres av næringslivet, blant annet Base Property som er en av deltakerne i Forus-samarbeidet.

Les også: Lanserer massive planer i Stavanger

Kan bli først med transformasjon

I 2012 tok Forus Næringspark initiativ til Forusvisjonen, en grundig analyse og visjonsplan for hvordan Forus kan utvikles i fremtiden. Tvedtkvartalet kan bli det første området som transformeres i tråd med visjonen.

Tvedt Eiendom, eier av Tvedtsenteret, har sammen med Sunde Estate og Habi Eiendom engasjert teamet bak Forusvisjonen, det danske arkitektfirmaet JuulFrost, til å utvikle transformasjonsplaner for Forusbeen og det omkringliggende Tvedtkvartalet. Å fjerne Traktorveien vil kunne utvide det grønne rekreasjonsområdet, parkbåndet og tilrettelegge for nye byggefelt.

Målet er en miljøvennlig, bærekraftig og grønn utvikling av byggene og eiendommene. Prosjektet har en investeringsramme på cirka to milliarder. Planprogrammet har nylig vært på høring og reguleringsplan med konsekvensutredning sendes Stavanger kommune ved årsskiftet.

Les også: Fortsatt hotell-nedtur i Stavanger

Les også: Fra oljesmurt til småsurt

Fire til 2020park

2020park har nylig signert leieavtaler med Securitas, Rentokil, Compass Group og Regus. Sistnevnte etablerer sin tredje Stavanger-lokasjon og de tre førstnevnte flytter virksomheten til Forus fra andre steder i regionen.

Storprosjektet 2020park vil i fremtiden bestå av rundt 12 000 kontorarbeidsplasser, boliger, butikker, kaféer og andre servicetilbud. 2020-01, Forusparken 2, er det første kontorbygget i 2020park og utleid til virksomheter som Skanska Norge, Prosafe, Add Energy Group, IBM, BP, Ocean Installer, London Offshore Consultants, Sweco Norge AS og Studio Sigdal.

Bygget har miljøsertifisering etter BREEAM-programmets klasse “Excellent”.

Les også: Nybygg på 50.000 m2 på Forus

Les også: – Stavangers død er sterkt overdrevet

Stimulerer til entreprenørskap

Creator Makerspace er et nyåpnet prototypeverksted på Tvedtsenteret. Selskapet tilbyr gründere og næringsliv verktøy og kompetanse for raskt å kunne omgjøre ideer til prototyper, samt nettverk med industrien som kan realisere prototypene. Verkstedet på 300 kvadratmeter har blant annet 3D-skrivere, laserkutter, CNC-fresere, fotoplotter og mye annet utstyr som er donert av privatpersoner og næringslivet i regionen.

Creator Makerspace er et non profit-selskap og overskuddet brukes til å investere i nytt utstyr.

Les også: Colliers åpner avdelingskontor i Stavanger

Snart nytt hotell på Forus

Base Property bygger nytt hotell i Koppholen 17 på Forus vest sammen med Petter Stordalens Home Invest. Byggefasen av Quality Hotel Pond nærmer seg slutten og hotellet er snart klart til overtakelse. Det blir et fullservicehotell med 185 rom og åtte konferanselokaler der den største salen har kapasitet til 200 personer.

Les også: Knallrespons på Forus-video

Nord-Europas største

På Svanholmen er Kverneland Eiendom godt i gang med byggingen av det som blir Nord-Europas største bilanlegg. Bygget på 29 000 kvadratmeter skal bestå av fem nybilbutikker, seks bruktbilbutikker og mange andre bilrelaterte produkter og tjenester.

Kverneland Eiendom er byggherre og -eier, mens Kverneland Bil og Toyota Sørvest skal dele arealene omtrent likt. Planlagt åpning er 1. sept. 2016.

Skal undersøke bygulvet i Nydalen/Storo
Aktuelt
– Har rekordhøyt antall boliger under produksjon (+)
Analyse
Leieinntektene stupte da Oslo kommune overtok (+)
Analyse
Bærum blar opp en milliard på kommunehuset
Aktuelt
River industribygg for å oppføre 86 leiligheter (+)
Bolig
Ikke gå glipp av noe! Meld deg på nyhetsbrev her!
– Vi står klar med pengesekken (+)
Aktuelt
Hav Eiendom ansetter bærekraftsjef
Karriere
Den gamle kommunen sa ja til milliardprosjektet. Den nye vil utsette (+)
Bolig
Miljø og bærekraft er viktigst for ungdom
Aktuelt

Motta gratis nyhetsbrev fra estate

Få eiendomsnyheter alle hverdager, pluss en oppdatering over ukens viktigste og mest leste saker fra eiendomsbransjen hver lørdag.